Review: Wie heeft mijn kaas gepikt?

Titel: Wie heeft mijn kaas gepikt?

Schrijver: Spencer Johnson / Kennet Blanchard

Wat had ik aan het boek?

Het biedt een bijzondere metafoor die je helpt om bij tegenslagen in het leven weer verder te gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het verlies van een baan, relatie of huis. Kies in jouw geval je eigen probleem voor "kaas".

Samenvatting boek

Het verhaal gaat over 2 muizen (Snel en Snuffel) en 2 minimensjes (Peins en Pieker). Ze woonden allemaal in een doolhof en waren daar elke dag op zoek naar kaas. Op een bepaald moment vonden ze de Kaasstation K. Daar was elke dag verse kaas en ze hoefde niet meer te zoeken. Ze verhuisden naar een plekje dichtbij de kaas en hun hele leven richten ze in op Kaasstation K. Ze beschouwde de kaas als hun kaas.

Op een slechte dag was de kaas op. De muizen Snel en Snuffel zagen dat de omstandigheden waren veranderd en gingen meteen weer zoeken naar nieuwe kaas.

De minimensjes Peins en Pieker reageerde heel anders. Het was niet eerlijk dat de kaas er ineens niet meer was. Steker: ze hadden recht op kaas! Ze gingen heel lang nadenken over wat ze nu moesten doen. Ze zouden het tot op de bodem uitzoeken.

De muizen Snel en Snuffel moesten dagen zoeken en toen hadden ze in een onbekend stuk van het doolhof Kaasstation N. gevonden. Ze piepten van blijdschap.

Na dagen van piekeren hadden de minimensjes Peis en Pieker nog geen oplossing gevonden. Ze hadden vreselijke honger. Ze moesten toen wel stappen gaan nemen.

Dat leidde tot onder meer de volgende lessen / gedachten:

  • Wie niet verandert, sterft uit.
  • Wat zou je doen als je niet bang was?
  • Je verliest energie met piekeren die je beter kunt gebruiken voor het vinden van nieuwe kaas.
  • Een nieuwe weg inslaan helpt bij het vinden van nieuwe kaas.
  • Met oude opvattingen vind je geen nieuwe kaas.
  • Hoe sneller je afstand neemt van de oude kaas, des te sneller vind je nieuwe.
  • Het is veiliger om op zoek te gaan naar nieuwe kaas, dan zonder kaas te blijven zitten.

Denk hier maar eens aan als jij "kaas" mist.

Wie heeft mijn kaas gepikt?

Boek kopen? Klik hieronder!