Origineel familierecept appelflappen eindelijk online!

familierecept recept appelflappen

Bij elk oud en nieuw zijn onze appelflappen erg populair en we krijgen dan ook steevast verzoeken om volgend jaar weer appelflappen te bakken. Nu is appelflappen bakken een tijdrovend karwei en dus kunnen we niet meer aan alle verzoeken voldoen. Daarom hebben we besloten het originele familierecept dat van generatie op generatie is doorgegeven openbaar te maken. Hou je aan dit recept en je zult (met oud en nieuw) heerlijke appelflappen kunnen eten!

Benodigdheden

Het recept is gebaseerd op (minimaal) 64 appelflappen.

  • 20 Grote appels (soort: Goudrenetten)
  • 1 Pak basterdsuiker
  • 1 Potje kaneel
  • 700 Gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 Eieren
  • 2 Zakjes vanillesuiker
  • 7 Deciliter melk
  • 12 Gram zout
  • 3 Liter zonnebloemolie
  • Goede kwaliteit keukenpapier
  • Poedersuiker

Voorbereiding

  • Schil de appels
  • Snij de appels in mooie schijven
    •  Minder dan 1 cm dik
    • 3 á 4 Plakken per appel
    • "Kontjes" weggooien (Appels zijn niet duur en deze delicatesse verdient geen kontjes.)
  • Haal nu pas het klokhuis weg met een appelboor. Niet voordat je de schijven snijdt want:
    • Nu kun je precies zien waar het klokhuis zit. Je houdt meer appel over
    • Er zitten zeker geen harde stukjes meer in de appelflappen.
  • Haal de appelschijven door een mengsel van kaneel en basterdsuiker
    • In een diep bord net zoveel kaneel in basterdsuiker doen totdat het lichtbruin is
    • De appelschijven er helemaal  doorheen halen 
  • Leg de schijven enkele uren in een bak zodat het kaneel en de suiker er goed in kan trekken. (Onderin de bak zal een soort siroop komen dat je later af kunt gieten)
  • Maak het beslag
    • Eerst 4 dl melk dan mengen met het zelfrijzend bakmeel
    • Als je daarvan een mooi papje hebt dan de laatste 3 dl melk erbij.
    • Voeg de 4 eieren toe.
    • Voeg de vanillesuiker en het zout toe.
  • Verwarm de zonnebloemolie.
    • Het is heet genoeg als je er een stukje brood in gooit en de zonnebloemolie begint te "borrelen".
  • Haal een schijf door het beslag en leg het in de zonnebloemolie. Bak de appelflap.
    • Draai de schijf na een tijdje om, zodat de andere zijde boven zit.
    • Als beide zijden lekker bruin zijn dan kun je de schijf eruit halen.
    • Gebruik voor het in de zonnebloemolie leggen een andere vork dan voor het eruit halen.
    • Snij eventuele uitsteeksels van de appellap af. (Tip: Met een schaar eraf knippen gat vaak het makkelijkste.)
  • Wijze van stapelen gebakken appelflappen.
    • Leg onderin een laag keukenpapier.
    • Leg daar een laag appelflappen op.
    • Leg daarop weer keukenpapier.
    • Leg daarop weer appelflappen, etc.

En als laatste, verras uw vrienden en/of familie op oudjaarsavond met deze heerlijke lekkernij!