Introductie

TED is een platform waar mensen hun ideeën via een presentatie kunnen delen met anderen. Mijn favoriete presentaties staan hier

Hans Rosling: statistieken fantastisch gepresenteerd

Hans Rosling is mijn favoriete spreker. Waar statistieken vaak saai zijn, is het bij hem een feest om naar statistieken te kijken. Je inzicht in het onderwerp zal blijvend veranderd zijn na de presentatie.

The magical washing machine

Hoe je met een wasmachine de wereld in 7 groepen van 1 miljard mensen verdeelt. Als je dit op internet in het Nederlands leest, dan ben je van 1 van de 2 miljard mensen die toegang heeft tot een wasmachine.

De bevolkingsgroei houdt op bij 10 miljard

Allerlei statistieken liegen op hun eigen manier maar dit geloof je na zo'n geweldige presentatie. De beste grafieken die ik ooit zag en 10 simpele dozen.


Kijk anders naar de wereld

Dan Gilbert: Kansen inschatten is lastig

Terrorisme, natuurrampen lijken gevaarlijk maar een de kans dat je verdrinkt in een zwembad is echt groter. Waarom schat je kansen toch steeds verkeerd in? En hoe kun je het wel goed inschatten?

Als je het leuk vond, kun je ook nog even kijken naar:

Dan Ariely: Economie en marketing, goed onderzocht en uitgelegd

Al zijn presentaties zijn leuk om te kijken als je interesse hebt in economie en marketing. Maar de volgende beveel ik van harte aan:


Bruce Schneier: De illusie van veiligheid

Wanneer is iets gevaarlijk en wanneer vind je het gevaarlijk. Bijvoorbeeld als slechterik of virus een bekende naam heeft, vinden we hem/het gevaarlijker. Goed verhaal, alleen kon het veel korter. Beetje geduld dus...

Taal veranderde de wereld

2 Miljoen jaar geleden veranderde de eerste mensensoort (Homo Habilis) de wereld door gereedschap te maken. Wij maakten voorwerpen dat we niet direct nodig hadden met het doel om iets anders te maken dat we wel nodig hebben. Daarmee domineren wij vandaag de wereld. De snelheid van ontwikkelen ging echter heel traag totdat er taal kwam.

Mark Pagel: Taal veranderde de mensheid

Na een miljoen jaar gebruikte de Homo Erectus nog steeds hetzelfde gereedschap. Onze technologie is elk jaar weer beter. Hoe kan dat zo snel gaan?


Matt Ridley: Als ideeën sex hebben

Sinds de jaren 70 is ons inkomen wereldwijd 3 keer hoger geworden, de kindersterfte is met 2/3 gedaald, levensduur steeg met 30% en de populatie is verdubbeld. Hoe kan dat?

Begrijp iets dat goed wordt uitgelegd

Suzana Herculano-Houzel: Wat maakt hersenen van mensen zo bijzonder ten opzichte van dieren?

Een hersensoepje geeft het antwoord! Primaten zijn slimmer dan andere dieren met vergelijkbare hersengrootte. Menselijke hersenen zijn gewone primatenhersenen, alleen groter. Maar waarom zijn we de enige primaat met grote hersenen? Hersenen gebruiken veel energie. Alleen wij kunnen genoeg energie binnenkrijgen omdat we kunnen koken! N.b.: Goed gepresenteerd!

David Christian: Onze geschiedenis in 18 minuten

Vraag je je ook wel eens af hoe uit zoveel chaos een aarde met mensen kon ontstaan? Deze presentatie over de 13,7 miljard jaar geschiedenis, maakt veel duidelijk.
Bonnie Bassler: Hoe communiceren bacteriën?

De incubatietijd gebruiken bacteriën om samen te bepalen of hun populatie groot genoeg is om jou aan te vallen. Beangstigend als je bedenkt dat je lichaam voor zeker 90% uit celmateriaal van bacteriën bestaat en voor minder dan 10% uit celmateriaal van jezelf.

Patricia Burchat: Donkere materie verhelderd

Slechts 4% van het heelal is zoals het materiaal dat we kennen van de andere 96% van het spul weten we weinig. Wat we wel weten wordt helder uitgelegd.Daniel Wolpert: Hersenen en bewegen

Hersen zijn heel goed in... denken? Nee in bewegen! Computers kunnen een schaakwedstijd winnen van de wereldkampioen schaken. Maar een 5-jarige wint van een computer bij de taak om een schaakstuk op te tillen en het op een ander veld van het schaakbord te zetten.

David Epstein: Zijn sporters nu echt beter dan vroeger?

De prestatie is niet beter. De situatie is gewoon anders. Als je dit ziet, dan kijk je heel anders naar de records in sporten. Hij kan getallen echt vertalen naar dagelijkse praktijk. Vaak besef je dan pas hoe absurd het is.


Typisch Alex

James Randi: Hoe je wordt opgelicht door waarzeggers en de homeopaten

Als donateur van Stichting Skepsis en lid van de Vereniging tegen de kwakzalverij mag de volgende presentatie van deze beroemde Skepticus niet ontbreken.

Sean Carroll: Tijd en entropie

Waarschuwing: Alleen voor die hards! Mijn favoriete onderwerpen tijd en willekeurigheid (in de vorm van entropie) komen hier samen met het broertje van tijd (ruimte). Na deze presentatie tolde het in mijn hoofd...


Sebastian Wernicke: Vergelijk de statistieken van de TED-Talks met de reviews

... dan kun je de ultieme TED talk zelf maken (en ook zien wat de ultieme slechte zou zijn). De resultaten zijn leuk en ook met humor gepresenteerd.

For ICT-ers only...

Ralph Lange: Stuxnet, hoe een virus een Iraanse kerncentrale ontregelen

Het verhaal achter een virus dat de computer van een Kerncentrale aanviel die niet verbonden was met het internet. Het legde de centrale niet plat (zodat een back-up teruggezet kon worden en het problemen was opgelost), maar ze ontregelden het proces heel onregelmatig zodat je niet wist wat het probleem was.

Jinha Lee: Steek je hand in de computer en pak een pixel

Hoe we via het toetsenbord, muis, en touchscreen weer een stap dichterbij de computer komen.